Educatie pentru Cutremur

Dragi parinti si educatori,

Capacitatea unei comunitati de a se pregati pentru dezastre si de a actiona, in timpul si imediat dupa ce acestea se produc, poate salva vieti. Atunci cand membrii unei comunitati sunt pregatiti, ei pot actiona astfel incat sa reduca riscurile unui dezastru si sa ii protejeze mai bine pe cei mai vulnerabili dintre noi: copiii, oamenii in varsta, persoanele cu dizabilitati si chiar si animalele de companie. In situatii de urgenta, copiii reprezinta unul dintre cele mai vulnerabile segmente ale populatiei. Efectul unor astfel de fenomene asupra lor este disproportionat, acestia numarand mai mult de jumatate din numarul victimelor, in cazul producerii unui dezastru.

Statistic, un cutremur major apare de trei ori intr-un secol. Alte dezastre se pot intampla oricand, iar ele pot opri functionarea orasului. Conform unui raport din 2018 al Bancii Mondiale, 75% din populatia Romaniei (din care 65% aflata in mediul urban), este vulnerabila la cutremur. Iar exercitiul SEISM 2018 desfasurat de Departamentul pentru Situatii de Urgenta ne arata cat de vulnerabil este Bucurestiul. Proiectul „Pregatit inseamna protejat”, finantat prin programul Bucurestiul Pregatit, este raspunsul Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania – Filiala Sector 6 la aceasta vulnerabilitate a locuitorilor capitalei.

Cartea de colorat „Educatie pentru cutremur” a fost creata special pentru a servi acestui proiect si se aliniaza eforturilor de constientizare a riscului seismic si a modului in care membrii comunitatii pot lua decizii informate pentru reducerea efectelor dezastrelor naturale. Cartea isi propune sa sustina activitatea cadrelor didactice in dezvoltarea unei culturi care promoveaza comportamentul corect in situatii de urgenta. Conceputa pentru cei mici, cartea ii implica in egala masura si pe adulti (educatori, parinti) care au rolul de a-i ghida pe copii pentru a intelege si a se pregati impreuna cu familia lor pentru cutremur, intr-o maniera ludico-educativa. Fiecare pagina de colorat este insotita de o fisa, care contine diferite subiecte de discutie, precum si sugestii de activitati, pentru a-i pregati pe cei mai mici dintre noi sa reactioneze cat mai bine intr-o situatie de urgenta.

Cartea este disponibila in format digital, putand fi descarcata integral sau sub forma de fise individuale de lucru. Va incurajam sa o distribuiti pentru a creste capacitatea comunitatii noastre de a face fata unui dezastru precum un cutremur major.

//

Proiectul „Pregatit inseamna protejat” face parte din programul Bucurestiul Pregatit, initiat si gestionat de Fundatia Comunitara Bucuresti cu sprijinul IKEA, ING Bank si Lidl. Programul isi propune cresterea gradului de constientizare a riscului seismic al orasului, educarea locuitorilor si dezvoltarea unei retele de suport in cazul producerii unui cutremur major, astfel incat niciun locuitor al Bucurestiului sa nu fie surprins nepregatit. Credem ca Bucurestiul se poate ajuta singur – locuitorii, alaturi de societatea civila si de companiile private, pot avea un rol esential. Daca avem un plan si il punem in practica impreuna, putem face asta.