Siguranta in caz de cutremur

Siguranta in caz de cutremur

 

Capacitatea unei comunitati de a se pregati pentru dezastre si de a actiona in timpul si imediat dupa ce acestea se produc, poate salva vieti. Atunci cand membrii unei comunitati sunt pregatiti, ei pot actiona astfel incat sa reduca riscurile unui dezastru si sa ii protejeze mai bine pe cei mai vulnerabili dintre noi: copiii, oamenii in varsta, persoanele cu dizabilitati si chiar si animalele de companie.

Printre dezastrele naturale care afecteaza Romania, se afla si cutremurele care pot lovi brusc, fara avertisment, si pot avea loc atat in timpul noptii, cat si ziua. Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pamantului defineste cutremurele ca fiind „fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie in interiorul Pamantului in urma fracturarii rocilor supuse tensiunilor acumulate.”

Statistic, un cutremur major apare in Romania de trei ori intr-un secol. Alte dezastre se pot intampla oricand, iar ele pot opri functionarea orasului. Conform unui raport din 2018 al Bancii Mondiale, 75% din populatia Romaniei (din care 65% aflata in mediul urban), este vulnerabila la cutremur. Iar exercitiul SEISM 2018 desfasurat de Departamentul pentru Situatii de Urgenta ne arata cat de vulnerabil este Bucurestiul.

 

Transformarea Bucurestiului dintr-un „oras vulnerabil” intr-un oras protejat in cazul unui cutremur similar celui din 1977 poate fi realizata doar prin implicarea si pregatirea locuitorilor capitalei pentru a depasi starea de anxietate provocata de subiectul cutremurelor si a invata si aplica pasii salvatori.

Comportamentul corect in caz de cutremur

 

Descarca infograficul de mai jos, „Ce sa faci in caz de cutremur”, pentru a afla care sunt acele masuri corecte pe care le poti lua inainte, in timpul si dupa producerea unui cutremur pentru a reduce vulnerabilitatea ta si a celor dragi.

Trusa de supravietuire

 

In cazul producerii unui cutremur, este posibil sa fie necesar sa supravietuiesti pe cont propriu pentru cel putin 72 de ore, intrucat autoritatile si echipele de interventie nu vor putea ajunge la toate persoanele afectate imediat dupa un astfel de eveniment. Mai mult, serviciile de baza, precum electricitatea, apa si comunicatiile, pot fi indisponibile pentru o perioada nedeterminata de timp. Din acest motiv, este important sa alcatuiesti si sa mentii actualizata o trusa de supravietuire care sa contina produse si obiecte de prima necesitate care sa fie de ajutor in timpul acestei situatii de urgenta.

Descarca infograficul alaturat, „Ce ar trebui sa contina trusa ta de supravietuire”, pentru a-ti crea propria trusa de supravietuire. Nu uita sa o personalizezi pentru a raspunde necesitatilor specifice ale fiecarui membru al familiei.

//

Pentru a afla mai multe despre cum te poti pregati pentru a raspunde corect in situatii de dezastre, inscrie-te la cursurile noastre de pregatire pentru dezastre: http://crucearosie6.ro/cursuri/pregatire-dezastre.

Pentru a afla ce poti face pentru a te mentine pe tine si pe cei dragi în siguranta in situatii de urgenta, inscrie-te la cursurile noastre de prim ajutor premedical de baza: http://crucearosie6.ro/cursuri/curs-prim-ajutor

Ce sa faci in caz de cutremur

Ce ar trebui sa contina trusa te de supravietuire