Asistenta la Domiciliu

2012

Proiectul “Asistenta la domiciliu” a continuat in anul 2012 ceea ce incepusem la sfarsit de 2011 si s-a axat in ajutorul oferit doamnei Iliescu V., doctor in varsta de 91 de ani, care, din pacate, ne-a parasit in luna iunie.
Voluntarii care au vizitat-o si au sprijinit-o, pe cat posibil, in a-i indeplini nevoile, au fost: Nastasia Marza, Cristina Cimpeanu si Oana Fodor.

Oana: “Mi-a facut placere sa o ascult, si spun asta pentru ca i-am pus doar cateva intrebari si am lasat-o sa imi povesteasca, si asta pentru ca simte nevoia sa vorbeasca si sa comunice – e frumos sa stai sa asculti un om cu o asemenea varsta respectabila care are atatea lucruri frumoase de impartasit. Ceea ce mi-a ramas, ca o pilda si un sfat bun de urmat pentru toti este sa faci lucrurile cu pasiune, pentru ca pasiunea iti da energia ca sa poti merge mai departe, chiar si atunci cand nu e foarte usor. Pasiunea dansei pentru medicina a facut-o sa accepte uneori locuri unde nu s-a simtit prea confortabil, insa i-a alimentat setea de cunoastere si de a explora mereu necunoscutul. Faptul ca a ajuns sa aiba mintea pe care o are la varsta dumneai este si meritul acestei curiozitati, care i-a tinut mintea si creierul mereu in priza. Iubeste sa vorbeasca si sa discute tot felul de lucruri, si are si simtul umorului.”

Cristina: “Ne-am intalnit acasa, am mai stat de vorba, i-am schimbat niste becuri, dupa care am plecat impreuna la posta, de unde avea de ridicat o recomandata; are de tiparit o lucrare medicala, pe care a scris-o de mana cu ceva vreme in urma; mi-am oferit ajutorul si urmeaza sa vedem cum facem…”

Nastasia: “Astazi am fost la Dna. Iliescu de la 17.00 -19.20. I-am pus DVD-ul in functiune, (problema mai veche), asa ca de sarbatori mai are o alta varianta de ocupare a timpului. A fost extrem de fericita ca poate revedea Traviata. Ieri am fost la Dna. Iliescu de la 11.00-13.00, timp in care am fost sa cumparam aspirator pentru ca cel vechi nu mai functiona. Am facut o reconstituire de termeni, nume etc. Manifesta un interes uimitor pentru societatea moderna… . Este un model de vointa si sete de cunoastere, cu toate ca este un om cu o cultura intimidanta.”

O alta beneficiara a proiectului “Asistenta la domiciliu”, in anul 2012, a fost dna. S. Botaru. Pentru dansa era nevoie de un insotitor atat afara, cat si in casa, avand o varsta inaintata si diabet insulino-depedent, care, netratat corect, a dus in repetate randuri la caderi, fie pe strada, fie in casa. Asa s-a intamplat o data, cand a fost ridicata de ambulanta si dusa la Spitalul Univeristar, unde a stat zile bune. La revenirea din spital am apelat la Serviciul de Asistenta Sociala Sector 6, care a efectuat o vizita/ancheta. Din fericire, o vecina mai sufletista a rezolvat problema prin internarea doamnei Botaru la un camin de batrani, in zona Baneasa, dansa fiind beneficiara unei pensii care sa-i permita ingrijirea intr-un astfel de centru.

2013

In ianuarie 2013, Nastasia a ajuns la dna.M Marinescu, pe care o stia de la distributia de alimente. La putin timp dupa intentia Nastasiei de-a o introduce si pe dna. Marinescu in proiectul nostru de asistenta la domiciliu, aceasta a fost obligata sa se interneze, in vederea unei interventii chirurgicale. Dupa aceasta interventie, a apelat la un cadru medical, care sa vina acasa pentru schimbarea pansamentelor, de doua ori pe zi, dimineata si seara. Totodata, o veche cunostinta o ajuta la cumparaturi si gatit, drept pentru care prezenta noastra acolo nu a mai fost necesara, cu atat mai mult cu cat ajungerea noastra la dna. Marinescu coincidea (seara) cu ora de venire a asistentei medicale.

Stiu ca Nastasia o mai suna din cand in cand, pentru ca ele se cunosc de mai multa vreme. Daca ne va solicita in vreun fel, ne vom mobiliza si-i vom raspunde!

Asadar, dintre persoanele care ne pot solicita ajutorul, fac parte cu preponderenta oamenii in varsta, fara copii sau prieteni apropiati, deci cei pentru care singuratatea e ea insasi o boala.