Dragi părinți și educatori,
Capacitatea unei comunități de a se pregăti pentru dezastre și de a acționa în timpul și imediat după ce acestea se produc poate salva vieți. Atunci când membrii unei comunități sunt pregătiți, ei pot acționa astfel încât să reducă riscurile unui dezastru și să îi protejeze mai bine pe cei mai vulnerabili dintre noi: copiii, oamenii în vârstă, persoanele cu dizabilități și chiar și animalele de companie. În situații de urgență, copiii reprezintă unul dintre cele mai vulnerabile segmente ale populației. Efectul unor astfel de fenomene asupra lor este disproporționat, aceștia numărând mai mult de jumătate din numărul victimelor, în cazul producerii unui dezastru.
Statistic, un cutremur major apare de trei ori într-un secol. Alte dezastre se pot întâmpla oricând, iar ele pot opri funcționarea orașului. Conform unui raport din 2018 al Băncii Mondiale, 75% din populația României (din care 65% aflată în mediul urban) este vulnerabilă la cutremur. Iar exercițiul SEISM 2018 desfășurat de Departamentul pentru Situații de Urgență ne arată cât de vulnerabil este Bucureștiul. Proiectul „Pregătit înseamnă protejat”, finanțat prin programul Bucureștiul Pregătit, este răspunsul Societății Naționale de Cruce Roșie din România – Filiala Sector 6 la această vulnerabilitate a locuitorilor capitalei.
Cartea de colorat „Educație pentru cutremur” a fost creată special pentru a servi acestui proiect și se aliniază eforturilor de conștientizare a riscului seismic și a modului în care membrii comunității pot lua decizii informate pentru reducerea efectelor dezastrelor naturale. Cartea își propune să susțină activitatea cadrelor didactice în dezvoltarea unei culturi care promovează comportamentul corect în situații de urgență. Concepută pentru cei mici, cartea îi implică în egală măsură și pe adulți (educatori, părinți), care au rolul de a-i ghida pe copii pentru a înțelege și a se pregăti împreună cu familia lor pentru cutremur, într-o manieră ludico-educativă. Fiecare pagină de colorat este însoțită de o fișă care conține diferite subiecte de discuție, precum și sugestii de activități, pentru a-i pregăti pe cei mai mici dintre noi să reacționeze cât mai bine într-o situație de urgență.
Cartea este disponibilă în format digital, putând fi descărcată integral sau sub formă de fișe individuale de lucru. Vă încurajăm să o distribuiți pentru a crește capacitatea comunității noastre de a face față unui dezastru precum un cutremur major.
Proiectul „Pregătit înseamnă protejat” face parte din programul Bucureștiul Pregătit, inițiat și gestionat de Fundația Comunitară București cu sprijinul IKEA, ING Bank și Lidl. Programul își propune creșterea gradului de conștientizare a riscului seismic al orașului, educarea locuitorilor și dezvoltarea unei rețele de suport în cazul producerii unui cutremur major, astfel încât niciun locuitor al Bucureștiului să nu fie surprins nepregătit. Credem că Bucureștiul se poate ajuta singur – locuitorii, alături de societatea civilă și de companiile private, pot avea un rol esențial. Dacă avem un plan și îl punem în practică împreună, putem face asta.
Descarcă fișele
Carte de colorat
Fișa Nr.1 – Ce sunt dezastrele naturale
Fișa Nr.2 – Ce sunt urgențele
Fișa Nr.3 – Planul de urgență in caz de dezastre
Fișa Nr.4 – Planul de comunicare în familie
Fișa Nr.5 – Trusa de supraviețuire
Fișa Nr.6 – Cum ne protejăm la cutremur
Fișa Nr.7 – Cum ne protejăm animalele de companie
Conținutul trusei de supraviețuire