Educație
Acest proiect are ca scop facilitarea cunoaşterii de către elevii de gimnaziu şi liceu a principalelor consecinţe ale conflictelor armate (lipsa hranei, apei potabile, lipsa unui cămin, etc.) pentru categoriile de persoane neimplicate direct în conflict (bătrâni, femei, copii). Totodată, prin proiect se promoveaza valori umanitare – umanitate, respect şi solidaritate – astfel încât elevii să fie mai atenţi la problemele generate de situații de criză.
Voluntarii pot lua parte la ateliere de educație umanitară, la proiecții de filme documentare și la alte evenimente de dezvoltare personală, în cadrul E.D.U.Cafe – Comunitate de practică în:
- Educație umanitară
- Drept internațional umanitar
- Promovare valori umanitare
- Acțiuni umanitare
Dragi părinţi și educatori,
Informațiile despre dezastre ţin cu regularitate capul de afiş al buletinelor de ştiri peste tot în lume. Văzându-i pe alţii cum se confruntă cu situaţii de urgenţă, probabil că v-aţi întrebat ce s-ar întâmpla dacă un dezastru s-ar produce aproape de casa dumneavoastră.
Pentru părinţii copiilor mici, acest gând este cu atât mai îngrijorător. Cum v-aţi descurca dumneavoastră şi copiii? Sau, dacă aţi trecut deja printr-o situaţie de criză, cum veţi reacţiona mai bine data viitoare? Răspunsul la ambele întrebări este clar: trebuie să fiţi pregătiţi.
Vă propunem o carte de colorat destinată copiilor şi adulţilor pentru a se pregăti împreună. Copiii vor învăţa despre incendii, cutremure, inundaţii, tornade şi alte calamităţi, despre cum se pot proteja, toate acestea într-un mod amuzant, în timp ce colorează.
Parcurgeţi împreună cu copiii fiecare secţiune şi asiguraţi-vă că au înţeles toate noţiunile prezentate şi au învăţat cum se pot proteja. Pentru a vă ajuta, fiecare pagină de colorat conţine câteva mesaje pe care să le discutaţi cu copiii şi paşii de urmat într-o acţiune de salvare. Ar fi bine să revedeţi aceste informaţii înainte de a le transmite copiilor odată cu fișele de colorat. Cartea de colorat se încheie cu un test care vă ajută să evaluaţi cât au învăţat. Din timp în timp, testaţi copiii din nou şi refaceţi paşii importanţi pentru a le aduce aminte ce trebuie să facă pentru a se proteja.
Copiii se adaptează extraordinar atunci când ştiu la ce să se aştepte, chiar în situaţii foarte dificile. Prin crearea unui plan de răspuns la dezastre îi puteţi ajuta pe copii să fie pregătiţi în situaţii de urgenţă. Pentru mai multe informaţii despre măsurile de prim-ajutor şi cum să vă apăraţi în cazul producerii unui dezastru, puteţi contacta: Crucea Roșie Română – Filiala Sector 6 București.
Dragi copii,
Vântul face zmeele să zboare. Focul ne ajută să ne încălzim şi ploaia ajută florile să crească. Dar uneori vântul suflă prea tare, focul este prea puternic sau plouă foarte mult.
Învăţaţi ce trebuie să faceţi când natura se dezlănţuie!
Această carte vă poate ajuta. Dar va trebui să rugaţi un adult să lucreze cu voi. Rugaţi părinții sau un educator să vă citească în timp ce voi coloraţi.
Haideți să învățăm colorând!
Tu știi ce anume îți poate salva viața în cazul producerii unui dezastru precum cutremurul? Un detaliu precum un fluier sau rezervele de apă poate face diferența.
Proiectul Crucii Roșii – Filiala Sector 6, „Pregătit înseamnă protejat”, ajuns la cea de-a doua ediție, vizează informarea și instruirea locuitorilor Bucureștiului referitor la cum trebuie să se comporte în caz de cutremur, pentru a se ajuta pe ei și pe ceilalți deopotrivă. Proiectul face parte din programul Bucureștiul Pregătit, finanțat de IKEA România, ING Bank și Lidl România, cu susținere din partea Endava și Enel și inițiat de Fundația Comunitară București.
Despre fondul Bucureștiul Pregătit
Fundația Comunitară București, alături de partenerii fondatori IKEA, ING Bank, Lidl și împreună cu Endava, Enel și E-distribuție Muntenia, a lansat fondul de finanțare Bucureștiul Pregătit, prin care aduce împreună resurse pentru ca subiectul cutremurului și capacitatea tuturor de a se pregăti pentru el să urce pe agenda publică la un nivel care să facă diferența. Obiectivele fondului sunt susținerea și creșterea proiectelor care pregătesc bucureștenii și dezvoltă rețele de suport în caz de cutremur – prin sprijin financiar, know-how, comunicare – pentru ca acestea să aibă impact pe scară largă. Pentru mai multe detalii: www.bucurestiulpregatit.ro.
Rezultatele primei ediții a proiectului „Pregătit înseamnă protejat”
Proiectul „Pregătit înseamnă protejat” a fost câștigător în prima rundă a fondului Bucureștiul Pregătit, în cadrul căreia au fost realizate următoarele:
· Crearea cărții de colorat „Educație pentru cutremur”, care conține diferite subiecte de discuție, precum și sugestii de activități, pentru a pregăti preșcolarii să reacționeze cât mai bine într-o situație de urgență;
· Educarea a 950 de preșcolari din 7 grădinițe bucureștene în baza activităților din cartea de colorat; Instruirea a cca. 200 de persoane în cadrul a 10 cursuri de prim ajutor (studenți și personal din 7 grădinițe);
· Educarea a cca. 40 de studenți și elevi în cadrul a 3 module de pregătire pentru cutremur;
· Dotarea și donarea a cca. 40 de truse de supraviețuire beneficiarilor cazuri sociale selectați din rândul părinților preșcolarilor de grupa mare;
· Desfășurarea evenimentului „Ce ar trebui să conțină trusa ta de supraviețuire” care a informat peste 20.000 de bucureșteni cum să facă față unui cutremur.
Proiectul a fost finanțat cu 70.500 de lei (15.000 eur) și s-a desfășurat în perioada august 2019 – mai 2020.
Pregătit înseamnă protejat – ediția a iii-a
Ce este “Primul ajutor merge la școală”?
“Primul ajutor merge la școală” este un proiect realizat de Crucea Roșie – Filiala Sector 6, împreună cu școlile din sectorul 6.
Care sunt obiectivele proiectului?
Obiectivul principal al proiectului este de a promova măsurile de prim ajutor de bază în rândul elevilor. Obiectivele secundare sunt încurajarea lucrului în echipă și responsabilizarea elevilor în situații de urgență, pentru a lua măsurile necesare propriei protecții, dar și pentru a veni în sprijinul semenilor lor.
Cine sunt beneficiarii proiectului?
Până în prezent, proiectul a avut ca beneficiari elevi ai claselor a V-a, a VIII-a, a X-a, a XI-a și a XII-a din cadrul școlilor participante – Liceul Lovinescu și Școala nr. 193 – dar și profesori ai acestor clase.
Ce noțiuni au fost abordate pe parcursul orelor de curs?
Programa proiectului, dezvoltată de voluntarii Crucii Roșii, cuprinde demonstrații și abordează în mod practic noțiunile de prim ajutor. Astfel, au fost gândite jocuri și activități interactive care să susțină noțiunile de prim ajutor prezentate, printre care s-au regăsit măsurile de siguranță, solicitarea ajutorului, hemoragii, plăgi, fracturi, arsuri, etc.
Care sunt perspectivele de continuare ale proiectului?
Ne dorim ca acest proiect să revină în fiecare an școlar printre elevii din sectorul 6, continuând parteneriatele încheiate cu școlile deja implicate, dar și prin inițierea de colaborări cu alte unități școlare interesate.
Intervenție la dezastre
Proiectul „Echipa de Căutare – Salvare” a fost iniţiat de Crucea Roșie Sector 6 la sfârşitul anului 2016 şi urmăreşte instruirea unui grup-țintă de voluntari, membri ai Detaşamentul de Intervenţie, cu scopul formării unei echipe cu rol de sprijin al instituţiilor statului în acţiuni de căutare şi salvare a persoanelor dispărute şi victimelor accidentelor şi dezastrelor în zone rurale şi urbane.
Programul de instruire:
Programul de instruire vizează aspecte teoretice şi practice, abordate sub formă de cursuri (trei module de curs), antrenamente (exersarea practică a tehnicilor de lucru prezentate la cursuri) şi simulări de intervenţie (în mediul natural sau în structuri artificiale din zone urbane).
Tematica prezentată include elemente de management specifice acţiunilor de cautare-salvare (informarea asupra situaţiei, evaluarea riscurilor şi necesităţilor şi alocarea resurselor, planificarea modului de lucru în teren), metode şi tehnici de căutare, metode şi tehnici de salvare (lanţul de asigurare, sisteme cu scripeţi şi linii tensionate pentru transportul salvatorilor, victimelor şi echipamentelor), primul ajutor în condiţii de mediu dificile.
Voluntari:
Grupul țintă al proiectului este constituit din voluntari cu vârsta minimă de 18 ani, membri ai Detaşamentului de Intervenţie, apţi din punct de vedere fizic şi psihic pentru activităţile vizate.
Cursuri:
- metode şi tehnici de căutare
- orientare şi navigaţie
- comunicaţii
- elemente de salvare tehnică
Antrenamente şi simulări:
- deplasarea în teren
- găsirea urmelor
- orientare şi navigaţie
- primul ajutor în condiţii dificile
- transportul asigurat al victimei
Societatea Naţională de Cruce Roșie din România este singura organizaţie umanitară din ţară care, în conformitate cu legea 139/1995 modificată şi completată de legea 524/2004, Statutul propriu, precum și Legea 481/2004 privind protecţia civilă și HG 2288/2004, are atribuţii clare în domeniul prevenirii şi intervenţiei în caz de dezastre, ca auxiliară a autorităţii publice.
Cum intervenim?
Crucea Roșie este în măsură să se implice în operaţiunile de răspuns la dezastre, prin reţeaua de filiale, personalul şi voluntarii profesionişti. Organizația noastră beneficiază de cunoaşterea condiţiilor locale și zeci de ani de experienţă în domeniul managementului operaţiunilor de asistență umanitară la nivel naţional, regional şi internaţional.
Atribuţiile pe care Cruce Roșie le are conform HG 2288/2004 pentru aprobarea repartizării principalelor funcţii de sprijin pe care le asigură ministerele, celelalte instituţii centrale şi organizaţiile nonguvernamentale privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă sunt:
- evacuarea populaţiei și a bunurilor periclitate;
- acordarea asistenţei pre-medicale de urgenţă;
- prevenirea îmbolnăvirilor în masă;
- asigurarea apei şi hranei pentru persoanele afectate sau evacuate;
- asigurarea cazării şi adăpostirii persoanelor afectate sau evacuate;
- logistica intervenţiei;
- reabilitarea zonei afectate;
- acordarea de ajutoare de primă necesitate și asistență socială.
Pentru îndeplinirea atribuțiilor, Crucea Roșie Română se bazează pe:
- detaşamente de intervenţie în caz de dezastre, în toate cele 47 de filiale din judeţe şi sectoarele municipiului Bucureşti, cu un total de 4.500 de voluntari, pregătiţi de formatori atestaţi;
- un depozit central de intervenţie în caz de dezastre la Bucureşti;
- 6 depozite zonale de intervenţie în caz de dezastre la Oradea, Alba Iulia, Iaşi, Bacău, Tulcea, Târgovişte;
- corturi, îmbrăcăminte, încălţăminte, saci de dormit, lenjerii de pat, pături pentru acoperirea nevoilor a cca. 10.000 de potenţiale victime ale unui dezastru.
Forme de pregătire pentru membrii detaşamentelor de intervenţie:
- cursuri şi seminarii de pregătire şi de împrospătare a cunoştinţelor;
- cursuri pentru pregătire a formatorilor;
- exerciţii, aplicaţii şi tabere de pregătire proprii;
- exerciţii şi aplicaţii în colaborare cu protecţia civilă şi celelalte instituţii membre în comisiile de apărare împotriva dezastrelor;
- competiţii naţionale şi internaţionale ale detaşamentelor de intervenţie în caz de dezastre şi acordarea primului ajutor.
Social
De ce acest proiect?
Scopul programului Sănătate în Comunitate este de a asigura acces la servicii medicale de bază de prevenție, evaluare și consiliere persoanelor fără adăpost, familiilor numeroase, persoanelor vulnerabile din zone sărace ale sectorului 6.
Obiectivele generale programului:
- Construirea unei Echipe de bine, formată din medici și voluntari, pentru participarea la intervenții, acordarea de consiliere și suport
- Intervenții inițiale și recurente în comunitățile deservite de filiala sector 6 a Crucii Roșii Române
- Dezvoltarea unei rețele de servicii pentru redirecționarea persoanelor din program în vederea continuării investigațiilor/ tratamentelor.
Ce ne propunem?
- Evaluarea stării generale de sănătate
- Consulturi medicale generale și de specialitate
- Îngrijire plăgi, pansamente
- Analize generale și investigații specifice, teste rapide pentru diferite infecții
- Sesiuni de informare, consiliere pentru sănătate, adaptate nevoilor comunității
- Prim ajutor psihologic și grupuri de suport
Cine sunt beneficiarii?
- Persoane fără adăpost
- Copii din familii numeroase
- Persoane în vârstă
- Persoane din comunități sărace
Cum funcționează?
- Identificarea comunității și a nevoilor
- Stabilirea echipei de BINE implicate
- Organizarea intervenției inițiale în comunitate
- Identificarea și asigurarea resurselor necesare
- Asigurarea intervențiilor recurente
Cum poți ajuta și tu?
Ești voluntar de Cruce Roșie, student, medic specialist sau rezident? Vino alături de noi in ECHIPA DE BINE!
Poți susține financiar acest proiect aici: https://shop.bineboutique.ro/sanatate-in-comunitate.html
Contribuția ta ne ajută să:
- achiziționăm consumabilele necesare în timpul intervențiilor,
- achiziționăm echipamente medicale (EKG, ecograf mobil, etc.),
- efectuăm analize medicale sau alte investigații, pentru beneficiari,
- oferim suport social de bază beneficiarilor (produse de igienă, saci de dormit, alimente).
Pentru mai multe detalii, scrie-ne: sanatateincomunitate@crucearosie6.ro
Programul social Banca de Alimente a Crucii Roşii Române a fost iniţiat în septembrie 2009. Acesta sprijină – prin donaţiile dumneavoastră de alimente greu perisabile – o parte din cele mai vulnerabile persoane din întreaga ţară.
Beneficiarii Băncii de Alimente sunt selectaţi cu ajutorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi al voluntarilor Crucii Roşii, din rândul persoanelor cu venituri foarte mici sau fără venituri, fiind relevante şi alte criterii, precum:
- familii cu mulţi copii;
- familii monoparentale;
- copii lăsaţi în grija bunicilor sau a altor rude;
- tineri provenind din sistemul de ocrotire socială;
- persoane vârstnice;
- persoane cu dizabilități;
- persoane cu boli cronice;
- persoane fără adăpost;
- persoane aparţinând unor minorităţi, posibile victime ale discriminării;
- persoane aflate în situaţii de criză (deces în familie, pierderea locuinţei, pierderea locului de muncă, etc.).
Procesul de distribuţie al alimentelor
Alimentele ajung la beneficiari urmând un proces care se derulează în 5 etape: cumpărarea alimentelor greu perisabile de către dumneavoastră din magazinele partenere; donarea alimentelor în coșurile amplasate după linia caselor de marcat; colectarea alimentelor donate; alcătuirea pachetelor alimentare de către voluntarii Crucii Roșii şi distribuirea lor către beneficiarii sociali.
Conţinutul unui pachet alimentar de 12 kg (standard)
Ulei, zahăr, faină, mălai, orez, paste făinoase, conserve de carne sau pește, conserve de legume, biscuiţi şi alte produse alimentare greu perisabile.
Banca de Alimente în cadrul Filialei Sector 6
Voluntarii Crucii Roşii Sector 6 susţin acest program prin:
- activități de promovare: distribuție de materiale informative la intrarea în magazinele implicate în program şi răspunsuri la întrebările celor interesaţi să doneze;
- efectuarea de anchete sociale în vederea introducerii persoanelor vulnerabile în baza de date a beneficiarilor Băncii de Alimente;
- pregătirea pachetelor alimentare;
- distribuția pachetelor alimentare la domiciliul beneficiarilor.
De ce acest proiect?
Proiectul de suport social Cădița Bebelușului răspunde nevoilor exprimate de familiile vulnerabile cu care lucrăm, de sprijin pentru asigurarea unei igiene corespunzătoare a nou-născuților.
„Nou-născuții au nevoie de o igienă riguroasă, deoarece sistemul lor imunitar nu este încă pregătit să facă față agresiunilor virusurilor din mediul înconjurător. Pielea este poarta de intrare pentru un număr mare de microbi, însă putem preveni infecțiile menținând pielea curată și fără iritații”, afirmă medicul specialist în neonatologie Melania Iancu.
Conform datelor statistice, în primele luni ale anului 2024 au avut loc aproximativ 76.703 nașteri la nivel național, iar rapoartele arată că România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul copiilor expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială, aproape 2 din 5 copii trăind în această situație.
Ce presupune sprijinul acordat prin acest proiect?
În condițiile unor costuri de trai din ce în ce mai greu de suportat pentru familiile vulnerabile, prin acest proiect de suport social ne propunem să distribuim lunar câte 5 pachete de sprijin ce conțin hăinuțe și produse de igiena bebelușului, în valoare de min. 150 de lei fiecare, în comunitățile unde ne implicăm.
Cine sunt beneficiarii proiectului?
Proiectul se adresează în principal viitorilor părinți care se zbat în această perioadă să rămână peste pragul sărăciei extreme. Sărăcia extremă este definită ca nivelul de trai al unei persoane care are mai puțin de 7,8 lei/zi, conform unui studiu recent al Băncii Mondiale. În prezent, cele mai afectate sunt persoanele cu salariu minim pe economie, zilieri, familii cu mulți copii și persoane tinere cu venituri foarte mici sau fără venituri, care așteaptă un copil.
Ce conține pachetul oferit prin proiect?
- Produse de igienă: 1 săpun hipoalergenic, 1 gel de baie și șampon pentru bebeluși, 1 ulei de corp, 1 detergent gel concentrat pentru rufele bebelușului
- Cădiță de îmbăiere
- Trusou vestimentar pentru nou-născuți: body-uri, bluze, pantaloni, căciulițe, mănuși, botoșei, combinezon și haine groase.
Bine Boutique – inițiativa de economie socială a Crucii Roșii Sector 6 – contribuie la Cădița Bebelușului oferind articolele de îmbrăcăminte din trusoul pentru nou-născuți.
Cum poți ajuta și tu?
Fiecare donație în bani din partea ta, a unei companii sau organizații partenere, va contribui la ajutorul pentru un număr cât mai mare de familii, care astfel vor reuși să asigure dezvoltarea sănătoasă a nou-născutului. Cu fondurile colectate vom achiziționa produsele de igienă și cădița de îmbăiere.
Vino alături de noi și contribuie la un start sănătos în viață pentru unul dintre acești copii. Donează pentru achiziționarea produselor de igiena bebelușului aici: https://shop.bineboutique.ro/cadita-bebelusului.html
Începând cu anul 2010, în fiecare sfârșit de săptămână, o echipă de voluntari merge în vizită la copiii din centrul rezidențial al Fundaţei Metropolis, unde organizează diverse activităţi de recreere (lucru manual, desenat, jocuri interactive, ieşiri în aer liber, teatru, etc.).
În cadrul acestui proiect, noi, voluntarii, petrecem un timp plăcut cu copiii, bucurându-ne împreună de jocurile copilăriei. Ceea ce ne motivează să facem acest lucru este încrederea că, în timp ce se joacă, orice copil este fericit.