„Vestiar Umanitar” într-un spațiu de poveste
Pereții intrării de la numărul 204 pe Calea Plevnei au îmbrăcat o haină plină de culoare și semnificație pentru Crucea Roșie – Filiala Sector 6. Alexandru Ciubotariu, cunoscut în lumea artei urbane sub pseudonimul Pisica Pătrată, a scris o poveste fără cuvinte despre cât de bine e să faci BINE cu impact social. Rezultatul final: un graffiti care-ți aduce zâmbetul pe buze și care te-ncarcă cu energie pozitivă.
Totul a început din dorința de a crea un spațiu prietenos pentru beneficiarii proiectelor sociale ale Crucii Roșii – Filiala Sector 6. Zidurile clădirii au fost suportul ideal pentru Pisica Pătrată, care și-a transpus trăirile și emoțiile vis-a-vis de misiunea și valorile Crucii Roșii, prin desene realizate în stilul personal, ce abundă de optimism.
„Am încercat să transpun vizual principiile Crucii Roșii, mulate cumva pe estetica existentă a ceea ce fac eu.”, ne-a mărturisit artistul. Grija pentru cei din jur, ajutorul necondiționat, umanitatea și solidaritatea sunt valori pe care le-a surprins cu toată măiestria, iar zâmbetele răspândite pe unde vezi cu ochii îți confirmă fără îndoială că la numărul 204 pe Calea Plevnei e sediul faptelor bune.
Artistul nu se ferește să-i implice și pe privitori în procesul creativ, lăsând loc multiplelor interpretări și oferindu-le șansa de a construi la rândul lor povești, legături și noi perspective plecând de la desenele sale și transformând momentul într-o adevărată experiență artistică. „O lucrare e pe jumătate făcută de mine. Atunci când vine privitorul, se dezvăluie cumva a doua fațetă a lucrării”, ne-a împărtășit Pisica Pătrată.
Crucea Roșie – Filiala Sector 6 și-a făcut astfel loc pe harta artei urbane din București, iar muralul marca Pisica Pătrată poate fi admirat, fotografiat și promovat de toți iubitorii de frumos încărcat cu mesaj social.
Ce se întâmplă la Crucea Roșie – Filiala Sector 6 după această frumoasă introducere artistică? Ei bine, în perioada septembrie 2024 – februarie 2025, în cadrul proiectului „Intervenții de integrare și incluziune – Răspuns la criza generată de conflictul din Ucraina”, finanțat prin IFRC/DEC, au loc evenimente lunare intitulate „Vestiar Umanitar”, destinate refugiaților ucraineni care vor primi donații de haine adecvate sezonului și nevoilor individuale pentru 200 de beneficiari, contribuind astfel la îmbunătățirea condițiilor de trai și la facilitarea integrării acestora.
Despre IFRC/DEC
IFRC (International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies) este cea mai mare organizație umanitară din lume, având ca scop îmbunătățirea vieților oamenilor prin ajutor în caz de urgență, asistență și promovarea drepturilor fundamentale. În colaborare cu membrii săi din întreaga lume, IFRC sprijină comunități în criză și dezvoltă soluții durabile pentru probleme globale.
DEC (Disasters Emergency Committee) este o alianță a organizațiilor umanitare din Regatul Unit, care coordonează răspunsul în caz de urgență în fața dezastrelor internaționale majore. DEC lucrează cu organizații precum Crucea Roșie și alte ONG-uri pentru a mobiliza resurse și a oferi asistență persoanelor afectate de crize umanitare, asigurând un răspuns coordonat și eficient.
Despre SEM/RRF
SEM (Secretariatul de Stat pentru Migrație) este agenția elvețiană responsabilă pentru gestionarea migrației, azilului și integrarea migranților. Rolul său este să implementeze politicile de migrație ale Elveției, să reglementeze intrarea și șederea persoanelor străine și să sprijine reintegrarea în comunitățile gazdă. În colaborare cu organizații naționale și internaționale, SEM lucrează pentru a oferi sprijin migranților și pentru a răspunde eficient la nevoile populației de refugiați.
RRF (Rapid Response Fund) este un fond de răspuns rapid destinat sprijinului umanitar în caz de crize și gestionat de SEM. Acesta asigură resurse financiare pentru a răspunde situațiilor de urgență, cum ar fi creșterile rapide ale fluxurilor de migranți și cererilor de azil. RRF permite alocarea rapidă de fonduri către proiecte destinate asistenței de urgență, ajutând partenerii internaționali să răspundă eficient la situații de criză.